top of page

Muurovername

Wanneer een buur op de perceelsgrens een muur bouwt, is dit zijn muur. De andere buur heeft dan geen rechten op de muur. Hij mag er dan niets aan vastmaken en hij mag er geen dragende balken op aanbrengen. Dit is niet altijd wenselijk. Wil de andere buur toch zaken aan de muur vastmaken, dan moet hij de muur voor de helft overnemen. Dan wordt de scheidingsmuur een zogenaamde gemene muur: elke buur is voor de helft eigenaar van de scheidingsmuur. Hij kan er dan bijvoorbeeld een woning tegenaan bouwen. Natuurlijk hoeft de buur enkel het verticale deel van de muur over te nemen die hij ook daadwerkelijk nodig heeft.

 

De landmeter speelt een belangrijke rol bij zo'n muurovername. De landmeter zal dan de bestaande muur opmeten, bepalen welk deel van de muur moet worden overgenomen, oordelen over de staat van de scheidingsmuur en rekening houden met de materialen die voor de muur worden gebruikt. Op basis hiervan wordt dan de waarde van de over te nemen muur bepaald en moet de ene buur aan de andere buur 50% van die waarde overmaken. Houd wel rekening met het feit dat er ook 10% registratierechten moeten worden betaald.

Wij helpen u met muurovernames in de provincies Antwerpen en Turnhout-Herentals..

Studiebureau Energeos muurovername
Studiebureau Energeos muurovername
Studiebureau Energeos

Specifieke hulp nodig?

Stel ons uw vraag met uw noden en wij trachten u de zo gepaste mogelijke oplossing aan te bieden. Neem nog vandaag contact op. Een vraag stellen kost niets.

bottom of page